Wielkanoc w tym roku obchodzimy w niedzielę, 31 marca. Jest to uroczystość chrześcijańska. Święto poprzedza Wielki Post, który trwa 40 dni. W tym okresie przygotowujemy się do świąt wielkanocnych. Przez długi czas powstawało wiele różnych tradycji oraz zwyczajów. Jednym z nich jest tworzenie pisanek, czyli ozdabianie skorupki jajka różnobarwnymi wzorami i kolorami. Śniadanie wielkanocne składa się z jajek, baranka z masła, żurku, sałatki jarzynowej, różnych kiełbas, wędlin oraz na deser – babki wielkanocnej. W ten dzień „wypada” ubrać się odświętnie i stosownie do okazji. Ten czas powinniśmy spędzać z rodziną, bądź w gronie najbliższych. Ulubioną tradycją dzieci jest szukanie jajek czekoladowych oraz prezentów od „zająca”. W niektórych rejonach Polski zając zostawia podarki na podwórku, łące, w sadzie, ogrodzie.
Życzymy spokojnych i radosnych świąt Wielkiej Nocy, mokrego Śmigusa – Dyngusa oraz błogiego wiosennego odpoczynku!
Kółko dziennikarsko – medialne
Marta Dziubała, Marta Dymek