Tradycje Wielkanocne
Drodzy nauczyciele, pracownicy i uczniowie!Z okazji świąt Wielkanocnych życzymy Wam zdrowia, radości, mokrego poniedziałku oraz bogatego zajączka.
Koło dziennikarskie, Maja Rybarczyk
Tradycje Wielkanocne
Wielkanocna Niedziela to czas przeznaczony na rodzinne biesiadowanie. Dzieci bawią się w poszukiwanie prezentów podrzuconych przez zajączka. Wielkanocny Poniedziałek (lany poniedziałek, śmigus-dyngus) to czas radości, zabawy, psikusów, na które wszyscy czekali przez cały okres postu. W tym dniu polewamy się wodą.
Jedną z najpopularniejszych tradycji Wielkanocnych jest robienie pisanek, wydmuszek itp.
Najpopularniejsze ciasta Wielkanocne to:
– babka cytrynowa,
– mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą,
– sernik z brzoskwiniami,
– mazurek wielkanocny,
– sernik z kruszonką,
– sernik wiedeński.
W Wielką Sobotę idzie się do kościoła poświęcić pokarm, który je się na następny dzień, czyli Niedzielę Wielkanocną. Święconkę niesie się w koszyku, w którym znajdują się między innymi jaja, sól, pieprz, wędliny, baranek uformowany z masła, chleb, chrzan, miód oraz babka wielkanocna
Przyjęło się, że zając wielkanocny przychodzi w pierwszy dzień świąt, czyli Wielką Niedzielę, z samego rana. Wówczas po (rzadziej przed) uroczystym śniadaniu w rodzinnym gronie dzieci szukają ukrytych w domu czy ogrodzie prezentów od zajączka.
Wielkanocny Poniedziałek (lany poniedziałek, śmigus-dyngus) to czas radości, zabawy, psikusów, na które wszyscy czekali przez cały okres postu. W tym dniu polewamy się wodą. Dawniej śmigus i dyngus były osobnymi zwyczajami – śmigus oznaczał tradycyjne smaganie, czyli uderzanie wierzbowymi gałązkami lub polewanie wodą.
Koło dziennikarskie, Katarzyna Madaj